Лечение на анорексия невроза

Препоръчително е лечението на анорексия невроза, както и на всички останали видове хранителни разстройства,  да се извършва от опитен екип от специалисти. Най-добре би било в него да са включени диетолог, който да изготви подходящ хранителен режим, свързан с нивото на функциониране на клиента;  психолог, с който клиента в защитена и неутрална среда да изследва причините, поддържащите фактори, мисли и нагласи по отношение на себе си, другите и храната; психиатър, ако е необходим в случай на двойна диагноза или по преценка за съпътстващи състояния на депресия, висока тревожност, липса на сън и др., както и екип от опитни специалисти, които да изследват специфичните състояния и  поражения върху организма, и да предложат адекватно лечение, както и да следят физиологичните показатели на клиента.

лечение-анорексия-невроза-lechenie-anoreksiya-nevroza

Лечението на анорексия невроза обикновено е дълъг и сложен процес, като  всеки изпитва своите индивидуални затруднения по пътя му. Точно затова, ние в център „Светлина“ смятаме за изключително важен индивидуалния поход, съответстващ на нуждите на всеки клиента.  Тук сме,  за  да ви подкрепим, насочим и подпомогнем да предприемете най-правилните крачки за лечението си. Работим с екип от специалисти – външни консултанти, като диетолог, психиатър, здравни специалисти и други професионалисти, към които при нужда след първоначалната консултация и оценка ще бъдете свързани или пренасочени (за повече информация за тях, моля прочетете секцията Екип).

Психологическата част от работата, която ще извършваме заедно е свързана с изследване на личните ви трудности, история и фактори допринесли и най-вече поддържащи развитието на хранително разстройство. Заедно ще мислим върху емоциите и процесите, които седят зад този симптом, какво наистина се случва и какво замества нехраненето или по-точно какво седи за натрапчивото желание да отслабнем на всяка цена. Какво всъщност означава отслабването и каква роля има то в нашия живот.   Ще се насочим към това какви са вашите истински нужди и потребности. Как да ги изразявате и да се справяте с емоциите и нуждите си по един конструктивен начин, без наличието на хранително разстройство, като механизъм за справяне. Ще работим заедно за това  да развиете подкрепяща среда за справяне с проблема в лицето на близки, роднини или приятели. Разбира се това ще се случва постепенно и с темпото, с което вие сте готови да се разкриете и изследвате тези процеси. Важна част в лечението е и подкрепата на близките, тяхното обучение и напътствие как най-адекватно да отговорят на различните етапи от лечението, за да подпомагат любимите си хора в пълното възстановяване от анорексия невроза.  

Важно е да знаете, че мотивацията за лечение е променлива и трябва да сте подготвени за трудни моменти в съвместния ни работен процес, но да не се отказвате. Ние сме насреща  в моментите, когато се чувствате демотивирани или когато усещате, че нямате сили да продължите, за да ви подпомогнем в трудностите по пътя, част от които и самата аз съм изпитала и мога да разбера от първо лице.

Не се колебайте да ни потърсите. Пълното възстановяване от анорексия невроза е възможно!

Свържи се с нас

Ако самия ти страдаш от хранително нарушение или пък имаш близък, който изпитва затруднения в храненето - задай въпрос или сподели своята история по имейл, Скайп или телефон и ще получиш отговор от нашия екип от специалисти.

Пиши ни като натиснеш бутона по-долу или виж Контакти за други възможности.