Към близките

Ние в център “Светлина” много добре  разбираме  “вълнообразния” ефект, който създава едно хранително разстройство не само върху самият индивид, но и върху цялата семейна система и подкрепящата среда около него. Неговото страдание е страдание и за цялото семейство. Често близките, загрижени за това как да помогнат, използват в безсилието си всевъзможни начини, като обиди, заплахи или сила, за да накарат техния любим човек да започне лечение и да се възстанови. Битува и мнението, че с усилията на волята или пък с дружни усилия на цялото семейство, хранителното разстройство е преодолимо, че то е само един каприз на страдащия и не е сериозно заболяване, че той/тя само да реши и може да спре и да се “оправи”.  Важно е близките да знаят, че хранителните разстройства са сериозна форма на дисфункционално поведение и зад тях стоят много други проблеми от психологически, емоционален и отношенчески характер, за които е нереалистично да бъдат лесно и бързо решени единствено на база воля. Хубаво е да знаете, че мотивацията на самия засегнат е много важен фактор, но дори и когато тя е налице и човек има желание да се възстанови, не винаги това се случва толкова лесно и бързо, като определено съществуват множество фактори, които стоят зад едно успешно лечение. 

Ние вярваме, че семейството и неговата подкрепа са важен фактор за успешното преодоляване на една или друга форма на хранително нарушение. Близките, в гнева и безсилието си, често се самообвиняват, а дори и често биват обвинени от самия засегнат, че допринасят за развитието или поддържането на хранителната зависимост. Добре е да знаете че вие не сте виновни за хранителното разстройство на вашите близки, не можете да ги излекувате, може само да помогнете, като ги подкрепите и насърчите да потърсят професионална помощ, признаете сериозността на проблема им и помогнете да предприемат първата крачка към лечение и търсене на помощ. Обикновено страдащите изпитват дълбоко чувство на срам или вина, а често и двете, и затова на моменти за тях е по-лесно да обвиняват другите за състоянието си, най-често близките си и семейството.

Важно е и вие и те да знаете, че хранителните разстройства са едно от най-често разпространените заболявания в световен мащаб и няма нищо срамно и злепоставящо в това да признаеш проблема и да потърсиш помощ. Напротив, саморазрушително е седенето в изолацията на мълчанието, особено, когато хиляди други хора преживяват същите емоции, тревоги, страхове. Нормално и човешко е да не успееш да се справиш сам/а и да поискаш да преодолееш проблема с помощта на професионалисти.

Често се случва така, че самите близки започват все повече да живеят с проблемите и тревогите на човека, страдащ от хранително нарушение. Ежедневието им започва изцяло да се върти около мисли, тревоги и желание да му помогнат. В по-напредналите форми на развитие на разстройството, те често се грижат и физически за страдащия и напълно оставят на заден план своите собствени потребности, докато напълно ги забравят. Близките много често “жертват” себе си, времето си и личните си нужди в опит да помогнат на любимите си хора, напълно загърбвайки интересите си, своите приятели, често работата си, а и отношенията с  други семейни членове. Това е доста рисковано, не само за тях, а и за самият човек, страдащ от хранително разстройство, тъй като вие няма как да извървите пътя вместо него и да го излекувате. Вие можете само да го подкрепите и насочите към лечение, но решението е негово. Важно е вие да можете без чувство на вина и самоугризения да се погрижите за себе си и нуждите си, което обикновено дава положителен резултат и у самия ваш близък, страдащ от хранително нарушение.  

Hope

Ако сте объркани как точно да помогнете и откривате части от себе си и своите преживявания в гореописаното,  не се колебайте да се свържете с  нас и нашия екип от професионалисти, които могат да ви подкрепят и да внесат яснота около начините за лечение и вашето участие в този процес. Можете да заявите вашия безплатен час за първоначална консултация, като се обадите на посочените координати. Не се колебайте, изход има. Нужно е време и търпение, както и намиране на най-подходящата форма за лечение на вашите близки, а за това може да ви съдействаме ние!

Свържи се с нас

Ако самия ти страдаш от хранително нарушение или пък имаш близък, който изпитва затруднения в храненето - задай въпрос или сподели своята история по имейл, Скайп или телефон и ще получиш отговор от нашия екип от специалисти.

Пиши ни като натиснеш бутона по-долу или виж Контакти за други възможности.