Факти за хранителните разстройства

В световен мащаб е изчислено, че приблизително около 70 милиона човека по света са засегнати от една или друга форма на хранително затруднение, като само 14 милиона от тях са американци. Хранителните разстройства обхващат хора от всякаква етническа група, пол, възраст, вероизповедание или ниво на финансови възможности. По-долу ще откриете едни от най-важните факти за хранителните разстройства.

Те се проявяват чрез голям на брой спектър от поведения. Анорексия невроза и булимия невроза не са единствените хранителни разстройства, макар и най-известните. На практика компулсивното преяждане е по-често срещано от тях. Те са изключително широко разпространени, макар и пазени в тайна. Приблизително  3% от мъжете и 6% от жените страдат от хранително разстройство. Тяхната широка разпространеност надвишава съществуващите възможности за лечение. Хранителните разстройства в САЩ са по-широко разпространени отколкото са рак на гърдата, СПИН и шизофрения. Те заслужават навременно и подходящо лечение, но за съжаление опциите за лечение на хранителни разстройства са далеч по-малко от тези за рак на гърдата, СПИН или шизофрения. Те често са  съпътствани от други проблеми. Хората страдащи от хранителни разстройства много често се борят и с други, съпътстващи проблеми, като например зависимост от вещества, тревожни разстройства, депресия, сексуална злоупотреба, насилие или травматични преживявания.  

Те нямат една единствена ясно обусловена причина за възникване. Възникването и поддържането им е повлияно от множество биологични, психологични, емоционални, семейни, културни, полови и социални фактори. Те са изключително опасни по своя характер. Анорексия невроза се характеризира с най-висок процент на смъртност сред психичните заболявания. Всички хранителни разстройства водят до множество и понякога необратими физически последствия за организма. Възстановяването е възможно. Не е необходимо хранителните разстройства да се превръщат в битка за цял живот. Напълно възможно е с помощта на необходимата подкрепа и адекватно лечение, страдащите да постигнат пълно възстановяване.

---

Източници:
[i] Hudson JI, Hiripi E, Pope HG Jr, Kessler RC. The prevalence and correlates of eating disorders in the National Comorbidity Survey Replication. Biol Psychiatry. 2007 Feb 1;61(3):348-58. Epub 2006 Jul 3.
[ii] Kjelsås E, Bjørnstrøm C, Götestam KG. Prevalence of eating disorders in female and male adolescents (14-15 years). Eat Behav. 2004 Jan;5(1):13-25
[iii] http://www.nationaleatingdisorders.org/nedaDir/files/documents/handouts/HlthCons.pdf

Свържи се с нас

Ако самия ти страдаш от хранително нарушение или пък имаш близък, който изпитва затруднения в храненето - задай въпрос или сподели своята история по имейл, Скайп или телефон и ще получиш отговор от нашия екип от специалисти.

Пиши ни като натиснеш бутона по-долу или виж Контакти за други възможности.